Valpreventie
Een valpartij kan grote gevolgen hebben. Het is in eerste instantie al vervelend om mee te maken. Als je er ook nog letsel aan overhoudt kan dit betekenen dat je daarna minder mobiel bent en meer hulp nodig hebt.
Als je daarna angstig bent om nog een keer te vallen, wordt de kans op vallen alleen maar groter. Het is dus heel belangrijk om te voorkomen dat je valt.
Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij een verhoogd risico op vallen. Om te weten of je een risico hebt op vallen kan de valrisicotest worden afgenomen. Deze kan door iedereen worden afgenomen, denk aan je partner, huisarts, thuiszorgmedewerker en kun je zelfs bij jezelf afnemen.
De valrisicotest is te vinden bij ‘meer informatie’ op deze pagina. Als je een risico hebt op vallen kun je hiervoor een behandeling starten. Wij werken samen met andere disciplines in de zorg zoals de fysiotherapeut en praktijkondersteuner van de huisarts. Samen helpen we jou met advies en oefenen om de kans op vallen te verkleinen. Daarmee blijf jij zo lang mogelijk veilig en zelfstandig.
We werken samen met aantal partners rondom valpreventie. Dit zijn: Gezondheidscentrum de Eik in Hengelo Gld, fysiotherapie MedSupport in Zelhem, Fysiotherapie Jansen van den Berg in Vorden en Gemeente Bronckhorst (beweegmakelaar).
Zo werken wij bij valpreventie
Eerste contact
We maken een afspraak bij je thuis op een dag en tijdstip dat voor jou prettig is. Hier mag gerust iemand bij aanwezig zijn die jou goed kent. Dit kan juist prettig zijn.
Intakegesprek
Tijdens het intakegesprek inventariseren we samen de problemen waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt. Wat niet meer zo goed lukt of wat je niet meer zo goed durft vanwege het risico op vallen.
Observatie en analyse
De dagelijkse activiteiten die lastig zijn gaan we observeren zodat duidelijk wordt wat het lastig maakt en vooral hoe we dat kunnen verbeteren.
We brengen de valrisico’s in kaart door de valanalyse af te nemen. Hierbij worden alle risicofactoren goed in kaart gebracht. Omdat de risicofactoren zo divers zijn, kan het zijn dat de fysiotherapeut of de praktijkondersteuner er ook bij betrokken wordt. Zo bereiken we het beste resultaat.
Behandeling
Als duidelijk is waar in jouw situatie het risico op vallen het grootst is, gaan we die als eerste proberen te verbeteren. Dit doen we door te oefenen en hierover advies te geven wat je het beste kunt doen.
Wij kunnen aan de slag met bijvoorbeeld:
- Handiger worden in het veilig gebruiken van uw rollator als u die heeft;
- Het oefenen van activiteiten om de angst om te vallen te verminderen;
- Bewust te zijn van u gewoontes en een veiligere gewoonte aanleren;
- Aanpassingen in de woning bijvoorbeeld een extra handgreep of betere verlichting, maar ook bijvoorbeeld betere loopruimte creëren voor het gebruik van de rollator.
Meer informatie
Wil je meer weten over onze zorg voor ouderen, bezoek dan een van onze andere pagina’s of download onze brochures.
Manou Woerts
Ergotherapeut ent Zicht op Evenwicht specialist